voorgaande
volgende
MAICO Restauratie Maico 1978 400 Magnum 1/4

mxbikes.com           dirtbikeworld.net/

Restauratie van mijn 1978 400 Magnum                  (vertaling Webmaster)

Ingestuurd door B. Hahn (gast) op 2008-04-06 21:49

Deze motorfiets kocht ik zo’n 2 jaar geleden, als restauratieobject voor de toekomst. Maar dat liep iets anders, enkele weken geleden kwamen een vriend en ik aan de praat over de “Grote Nationale endurorace in Gotland” - een Zweeds eiland - Eigenlijk  gehouden als een soort concurrentie van wereld grootste enduro. ??

Wij besloten om er dit jaar naar toe te gaan. Wat betekende dat ik dan, eerder dan gepland, de Maico moest opknappen. We hebben niet veel tijd meer. Mijn vriend heeft inmiddels  - gisteren - een Husky 240 (luchtgekoelde) WR 1984 gekocht en ik ben de afgelopen 2 dagen bezig geweest met het volledig demonteren  van de Maico. Alles ligt op een grote bult in mijn garage. Morgen gaat het frame en nog wat delen naar een (glas)straalbdrijf
Deze restauratie heeft niet als doel om een showmodel te maken maar om een bruikbare crosser te maken.  Ik heb alle lagers al uit het frame verwijderd. Ik kocht de crosser  niet lopend, maar aangezien ik nog een extra motor in mijn garage had, ging ik er van uit dat ik daar geen problemen mee zou krijgen. Na demontage ontdekte ik dat alle naalden van het big-end lager er uit waren gelopen.
Maar goed, er was, afgezien van dat ene lager,  verder niets kapot in het blok..

Wat heb ik inmiddels al verzameld.
1: Alle motor en framelagers. (dit was gemakkelijk aangezien ik deze op voorraad heb  in mijn eigen winkel)
2: Alle plastic delen zoals; zijpanelen, spatborden, nummerplaten en een nieuwe zadeldekje. (gekocht bij Jeroen Wijlens: www.vmx-service.nl). Uitstekend materiaal met een schappelijke prijs.  

Wat ik verder nog nodig heb, (wie helpt mij hierbij?)
1: Is een gebruikte cilinder 400 cc met boring minder dan 77,92mm. Ik kocht al een ‘Wössnerzuiger’ overmaats zuiger, maar in mijn blok zat geen Maico maar een Suzuki 400 zuiger waardoor de cilinder al te veel overmaats is. Ik kon natuurlijk ook een nw. cilinderbus laten monteren met een nieuwe standaard zuiger en dan deze uitstekende Wössner zuiger gebruiken voor de volgende revisie!  
2: Spaken, voor zowel het voor als achterwiel.  
3: Een nieuwe luchtfilter en prefferably (?) een filterdekking die als een sok lijkt, die over het luchtfilter gaat. Ik houd van dat ideá.  ?????
4: Alle kabels.
  
Ik zal binnenkort wat foto’s opsturen.

Wat achteraf dus een hele serie is geworden.  Bekijk het zelf maar (Jacob!)

Deze serie is  off line geplaatst omdat hij vreselijk moeilijk te vinden is via Google. (ik zal  B. Hahn proberen te melden dat ik zijn foto’s gebruik voor edukatieve doeleinden, dwz. uitleggen aan onze leden hoe het moet!)

 

2008-04-07 19:49 Dit is de Maico die ik ga restaureren de komende maanden!

maico1.jpg

2008-04-07 23:28 Nieuwe plastic delen!  

maico2.jpg

2008-04-08 00:20

Op onderstaande foto, alle vernieuwde lagers naast de oude. Voor geïnteresseerden, ik kan al deze lagers vanuit mijn winkel leveren, motor, swingarm, wiel en balhoofdalles nieuw.

 

Motor Lagers:

* 3305 C3 (5305) Double row angular contact bearing.

* NU 305 C3 roller bearing

* 6303 C3/C4 ( I use std clearance)

* 6206-2RS C3 (I use std clearance)

* HK 1612

* BK 1616

* RNA 4901

* all seals

 

Wiel lagers:

* Voor, 6202-2RS

* Achter, 6303-2RS

 

Swingarm:

* HK 2030 naald lagers

 

Balhoofd:

* L44649/610 tapered roller bearing  

maico3.jpg

2008-04-11 01:18

Hier onder een serie foto’s:

a en b) Laat zien dat ik de nw. lagers in het vriesvak heb liggen en de beide carterhelften in de oven (200 celcius)

c t/m f) Carterhelften met ingezette nieuwe lagers.

g) Het maken van een pakking

h) Een foto waarop de twee afzonderlijke kettingen zijn te zien die ik gebruik om de triplex ketting te vervangen. Vele kenners beweren dat twee kettingen beter zijn dan de originele triplex.  Ik verkoop ze in mijn winkel als paar (Reynolds) voor 39 EUR. Bij toezenden - wereldwijd - komt daar nog 16 EUR. bij. -  Gloednieuw natuurlijk.

eng1.jpg
eng2.jpg
eng3.jpg
eng4.jpg
eng5.jpg
eng6.jpg
eng7.jpg
eng8.jpg

clutch, blasting & painting    

Posted by B Hahn [guest] on 2008-04-13 19:47

 

Hier opnieuw enkele nieuwe opnamen. Ik doe het redelijk snel aangezien ik van plan ben om  dit jaar nog deel te nemen en ik moet ook nog wat oefenen!

 

First I'm mounting the clutch. I have the newer style clutch basket with the axial needle bearing on the knob as well as an entirely needle bearing mounted clutch cage.

 

Eerst het in elkaar zetten van de koppeling op. Ik heb de nieuwere mand van de stijlkoppeling met de asnaald die op de knop evenals een volledig kooi van de naaldlager opgezette koppeling draagt.  

 

Het motorblok is klaar, alles zit er weer in, ziet er erg mooi uit.

 

Ik heb bijna alles gestraald (glasparel) ook het blok en sommige chassisdelen. Ik heb sommige delen gespoten met twee componenten polyurethaan die uiterst duurzaam is. Veel taaier dan een poederdeklaag of autoverf. Deze is afkomstig uit de scheepvaart en is naar men zegt harder dan gelcoat. (?)

Hoe het ook zij, het ziet er goed uit

A1.jpg
A2.jpg
A3.jpg
maico1.jpg
finished1.jpg
f1.jpg

Oorspronkelijke site moeilijk te vinden vandaar deze “off-line”

naar Top
voorgaande
volgende